Aramese monnik ontvoerd in Tur Abdin (Turkije)

Monnik Daniel Savci

 

Midyat (Tur Abdin, Turkije)- Op woensdag 28-11-2007, werd omstreeks om 15.00 uur de Aramese monnik Daniel Savci, op z’n terugweg van stad Midyat naar het klooster St. Jakob in het dorp Salah (Tur Abdin) door onbekenden ontvoert. Zijn auto werd aangetroffen met ingeslagen ruiten.

 

Daniel Savci is een monnik van de Syrisch Orthodoxe St. Jacob klooster in het dorp Salah in het zuidoosten van Turkije. Het dorp Salah is ongeveerd 10 km gelegen ten noorden van de stad Midyat (zie gedetailleerde kaart).

 

Het is onbekend wie de ontvoerders zijn. Na de ontvoering hebben de ontvoerders via de mobiele telefoon van monnik Daniel SMS-berichten verstuurd naar diverse Aramese personen in Tur Abdin waarin werd gezegd dat ze de monnik hebben ontvoerd en eisten 300.000 euro aan losgeld.

Het klooster St. Yakob in Salah is bekend in de traditie van de Syrisch orthodox kerk van Antiochië daar het gefungeerd heeft als de zetel van het patriarchaat van de Syrisch Orthodoxe kerk van Antiochië.

 

Het Aramese volk, soms ook valselijk weergegeven als “Assyriërs” of “Chaldeeërs” als gevolg van de Westerse geestelijke koloniale activiteiten in het Midden-Oosten in de 16e en 19e eeuw, is het inheemse volk van het Midden-Oosten en vertoeft sinds duizenden jaren in dit deel van de wereld, de bakermaat van de beschaving.

 

Tur Abdin betekent in het Aramees “bergen van dienaren Gods”, dit vanwege de vele kloosters en kerken sinds het ontstaan van het christendom in Mesopotamië. Het maakt deel uit van de Bijbels Paddan – Aram waar figuren als Jacob en Abraham hebben vertoefd. Dertig jaar terug waren er ongeveer 40.000 Arameeërs in Tur Abdin. Echter, vanwege de aanhoudende discriminatie, vervolging en moordpartijen werd het Aramese volk gedwongen om het sacrale land van de voorvaders te verlaten en ging in diaspora.

 

Vandaag de dag wonen er nog maar 2000 Arameeërs in Tur Abdin. In Turkije wonen er ongeveer 17.000 Arameeërs waarvan het grootste deel in Istanbul woont.